3 1024x97
 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ (ΕΠΕΔΒΜ)                  

To Τμήμα Βιολογίας  του Πανεπιστημίου Κρήτης έχει οργανώσει πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών σε επιχειρήσεις και ιδρύματα της Ελλάδας.                                 

Φοιτητές/τριες μπορούν κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών αλλά και εντός εξαμήνων, αν το επιθυμούν, να μεταβούν για πρακτική άσκηση τρεις μήνες.                  

Τα έξοδα διαβίωσης καλύπτονται από χρηματοδότηση του Υπουργείου Παιδείας (ΕΠΕΔΒΜ).     

                                                                                                            

Κριτήρια Επιλογής - Αίτηση για Πρακτική Άσκηση

Έντυπα Πρακτικής Άσκησης

Γραφείο Πρακτικής Άσκησης Πανεπιστημίου Κρήτης

Επικοινωνία - Πληροφορίες

Κανονισμός Λειτουργίας Πρακτικής Άσκησης

Οδηγίες Πρακτική Άσκησης

                                                                                                                                                                                                                                                 

ΓΕΝΙΚΑ

Πρακτική Άσκηση: Ο όρος «Πρακτική Άσκηση», υποδηλώνει τη δυνατότητα που έχουν οι φοιτητές/τριες μετά το 4ο εξάμηνο να απασχοληθούν σε εξωπανεπιστημιακούς τεχνολογικούς φορείς με σκοπό να συνδέσουν τη γνώση και την πρακτική εφαρμογή σε επιχειρήσεις, τεχνολογικά ιδρύματα, διαγνωστικά κέντρα και είναι πλήρους απασχόλησης. Το πρόγραμμα της Πρακτικής Άσκησης (ΠΑ) έχει ως κύριους στόχους:

  1. Την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας από τους φοιτητές Βιολογίας σε φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, στους οποίους πιθανά θα μπορούν να απασχοληθούν και μετά το τέλος των σπουδών τους.
  2. Τη βελτίωση των δεξιοτήτων και των εφοδίων των φοιτητών για ένταξη στην αγορά εργασίας.
  3. Την επαφή των φοιτητών με την εξειδίκευση που απαιτείται σήμερα από την αγορά εργασίας.
  4. Την ποιοτική αναβάθμιση των ήδη ανεπτυγμένων σχέσεων του Τμήματος/Πανεπιστήμιου με τον εργασιακό χώρο (τους παραγωγικούς και ερευνητικούς φορείς).
  5. Την ενδυνάμωση της συνεργασίας Πανεπιστημίου και παραγωγικών φορέων σε προγράμματα (Εθνικά, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνή) εκπαίδευσης, έρευνας & ανάπτυξης.

Ένταξη της Πρακτικής Άσκησης στο πρόγραμμα σπουδών

Το Τμήμα Βιολογίας θεωρεί την ΠΑ ως ένα σημαντικό μέσο στην επαγγελματική καριέρα κάθε φοιτητή/τριας και στην ένταξή του/της στην αγορά εργασίας. Για τον λόγο αυτό η ΠΑ έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα σπουδών ως μάθημα επιλογής, με κωδικό μαθήματος ΒΙΟΛ-425, με αναγνώριση τριών (3) πιστωτικών μονάδων (3 ECTS) οι οποίες προσμετρώνται στο πτυχίο. Το μάθημα πρακτικής άσκησης δεν έχει προαπαιτούμενα μαθήματα.

Η ΠA μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε στο χειμερινό εξάμηνο είτε στο εαρινό εξάμηνο. Έχει διάρκεια τριών (3) μηνών, οι οποίοι πρέπει να είναι συνεχόμενοι, και μπορεί να συμπεριλαμβάνει και τους θερινούς μήνες. Ο τελικός βαθμός της Πρακτικής Άσκησης χαρακτηρίζεται ως «επιτυχώς» ή «ανεπιτυχώς» και αναγράφεται στο παράρτημα διπλώματος.

Σύμφωνα με την από 14/10/2010 απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος τα μαθήματα επιλογής Πτυχιακή, Πρακτική Άσκηση και Τριμηνιαίο Εργαστηριακό Μάθημα δεν επιτρέπεται να δηλώνονται ταυτόχρονα. Αναγνώριση μονάδων δεν γίνεται σε περίπτωση που η Πρακτική Άσκηση αποτελεί μέρος πτυχιακής εργασίας. Θα επιτρέπεται η παράλληλη δήλωση Πρακτικής Άσκησης και Τριμηνιαίου Εργαστηριακού Μαθήματος κατά το εαρινό εξάμηνο, όταν η Πρακτική Άσκηση πραγματοποιείται τους θερινούς μήνες, μετά το Τριμηνιαίο Εργαστηριακό Μάθημα (απόφαση Συνέλευσης Τμήματος 15/02/2022).

Κριτήρια Επιλογής

Τα κριτήρια αξιολόγησης περιλαμβάνουν τον αριθμό των πιστωτικών μονάδων (ECTS) που έχει συγκεντρώσει ο/η φοιτητής/τρια μέχρι το τρέχον εξάμηνο, το τρέχον εξάμηνο φοίτησης (Ε) με μέγιστο το 8, και τον μέσο όρο των βαθμών (Β). Το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει 8 εξάμηνα και απαιτεί 240 ECTS. Η μοριοδότηση γίνεται στην κλίμακα 0-10 σύμφωνα με τον τύπο

Μ = 0.55 * (10 * min(ECTS, 240)/240) + 0.30 * (10 * min(E, 8)/8) + 0.15 * B

Σε περίπτωση που παρατηρηθεί ισοβαθμία μεταξύ των φοιτητών που βρίσκονται στο τέλος της κατάταξης (πλέον των διαθέσιμων θέσεων) και η διαφορά τους εντοπίζεται να είναι μικρότερη από 0.05 της μονάδας, τότε θα λαμβάνεται υπόψη ο καλύτερος μέσος όρος μόνο στα μαθήματα κορμού. Εάν κάποιος/α φοιτητής/τρια ακυρώσει τη θέση ή δεν επιθυμεί να πραγματοποιήσει την πρακτική του άσκηση, ενώ υπέβαλε αίτηση και επιλέχθηκε, θα κληθεί ο/η επιλαχών/ούσα φοιτητής/τρια, σύμφωνα με τη σειρά κατάταξης.

Πρακτική άσκηση μπορούν να κάνουν και άτομα με ειδικές ανάγκες ΑμεΑ (Απόφαση Συνέλευσης Τμήματος 13/01/2021). Το 5% των θέσεων πρακτικής άσκησης που χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ (από αυτές που διατίθενται σε χρονικό διάστημα ενός έτους), θα διατίθεται σε άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμεΑ). Οι εγγεγραμμένοι/ες φοιτητές/τριες του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών που αποτελούν ΑμεΑ, έχουν δικαίωμα να αιτηθούν την υπαγωγή σε αυτή την κατηγορία (Κατηγορία 2), καταθέτοντας μαζί με την αίτησή τους για εκπόνηση Πρακτικής Άσκησης, μια υπεύθυνη δήλωση του Νόμου 1599/86, στην οποία θα δηλώνουν ότι είναι ΑμεΑ με την προϋπόθεση ότι υπάρχει το ανάλογο πιστοποιητικό σε ισχύ. Η αξιολόγηση των αιτήσεων αυτής της κατηγορίας και η επιλογή των φοιτητών/τριών για υλοποίηση πρακτικής άσκησης θα γίνεται βάσει των κριτηρίων που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί για το σύνολο των θέσεων. Σε περίπτωση που δεν κατατεθούν αιτήσεις από ΑμεΑ, οι θέσεις θα κατανέμονται στους άλλους φοιτητές που αιτούνται την διεξαγωγή Πρακτικής Άσκησης.

Διαδικασία Αξιολόγησης Αιτήσεων και ενστάσεων

Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, η Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης κατατάσσει τις αιτήσεις με βάση τα κριτήρια αξιολόγησης και συντάσσει πρακτικό αξιολόγησης, το οποίο περιλαμβάνει την κατάταξη των υποψηφίων. Η κατάταξη αυτή καθορίζει τη σειρά προτεραιότητας για την κάλυψη των  διαθέσιμων θέσεων πρακτικής άσκησης. Τα αποτελέσματα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Τμήματος.  Οι φοιτητές και φοιτήτριες, που δεν έχουν επιλεγεί (και εφόσον συντρέχει λόγος), έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν ένσταση στην Γραμματεία του Τμήματος.

Η εξέταση τυχόν ενστάσεων φοιτητών/τριών, που αφορούν την επιλογή τους από την Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης γίνεται από την επιτροπή Ενστάσεων Πρακτικής Άσκησης. Η περίοδος ενστάσεων είναι πέντε (5) ημερολογιακές ημέρες μετά την ανακοίνωση των επιτυχόντων. Η τελική επιλογή των φοιτητών επικυρώνεται από τη Συνέλευση του Τμήματος και τα αποτελέσματα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Τμήματος. 

Επιτροπές

Με απόφαση της Συνέλευσης Τμήματος (23/10/2024) ορίζονται με τριετή θητεία:

  • Υπεύθυνη Πρακτικής Άσκησης η κ. Κωνσταντία Λύκα.
  • Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης η κ. Κωνσταντία Λύκα (Πρόεδρος), ο κ. Εμμανουήλ Λαδουκάκης (Αντιπρόεδρος), και ο κ. Κυριάκος Κοτζαμπάσης, με αναπληρωματικά μέλη την κ. Ιωάννα Κεκλίκογλου και τον κ. Γεώργιο Ζάχου.   
  • Επιτροπή ενστάσεων Πρακτικής Άσκησης ο κ. Γεώργιος Κουμουνδούρος (Πρόεδρος), ο κ. Δημήτριος Παπαδόπουλος (Αντιπρόεδρος), και ο κ. Χαράλαμπος Σπηλιανάκης, με αναπληρωματικά μέλη την κ. Παναγιώτης Σαρρής και τον κ. Αναστάσιος Τσελεπίδης.   

Εποπτεία, Υλοποίηση και Αξιολόγηση της Πρακτικής Άσκησης

Η καθοδήγηση και η υποστήριξη των φοιτητών/τριών καθ’όλη τη διάρκεια της ΠΑ, καθώς και η παρακολούθηση της υλοποίησης της,  που περιλαμβάνει την αξιολόγηση της συνέπειας του φοιτητή/τριας στις υποχρεώσεις του/της γίνεται από τον Επόπτη Πρακτικής Άσκησης. Ως Επόπτες Πρακτικής Άσκησης ορίζονται Μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) ή Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.Δ.Ι.Π.) ή Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) του Τμήματος. Οι Επόπτες Πρακτικής Άσκησης ορίζονται ανά ασκούμενο, από την Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης.

Η τελική αξιολόγηση της πρακτικής άσκησης κάθε ασκούμενου/ης γίνεται από τον/την ακαδημαϊκό/ή επόπτη του/της, λαμβάνοντας υπ’ όψη το Εβδομαδιαίο Ημερολόγιο Πρακτικής Άσκησης, την αξιολόγηση του στελέχους του συνεργαζόμενου φορέα και την τελική έκθεση του/της φοιτητή/τριας. Ο/Η ακαδημαϊκός/ή επόπτης καταθέτει το "Δελτίο Αξιολόγησης Ακαδημαϊκού Επόπτη" με το οποίο δίνεται η τελική έγκριση της πρακτικής άσκησης.

Επιλογή Φορέα Υποδοχής

Η Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης, σε συνεργασία με το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης, υποστηρίζει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες στην εύρεση Φορέα Υποδοχής για τη διεξαγωγή της Πρακτικής Άσκησης. Η Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης μπορεί να τοποθετήσει τους φοιτητές και φοιτήτριες σε Φορέα Υποδοχής από τους ήδη συνεργαζόμενους ή να εγκρίνει Φορέα Υποδοχής που οι ίδιοι έχουν προτείνει. Για λόγους ηθικής και δεοντολογίας, η ΠΑ δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε φορέα που έχει νόμιμο εκπρόσωπο ή επόπτη με τον οποίο οι ασκούμενοι έχουν έως Γ βαθμού συγγένεια.

Διαδικασία πραγματοποίησης και ολοκλήρωσης της Πρακτικής Άσκησης

Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα της πρακτικής άσκησης είναι απαραίτητο να υποβληθούν τα παρακάτω δικαιολογητικά πλήρως συμπληρωμένα:

  • Αίτηση για Πρακτική Άσκηση (θα λαμβάνει αριθμό πρωτοκόλλου),
  • Καρτέλα φοιτητή για Πρακτική Άσκηση (Περιλαμβάνει προσωπικά στοιχεία του φοιτητή),
  • Πιστοποιητικό Αναλυτικής Βαθμολογίας (το οποίο θα εκτυπώνει η γραμματεία μαζικά για όλες τις αιτήσεις, την επόμενη εργάσιμη ημέρα από τη λήξη των αιτήσεων),
  • Υπεύθυνη δήλωση του Νόμου 1599/86, στην οποία θα δηλώνουν ότι είναι ΑμεΑ (όπου απαιτείται).

τα οποία υποβάλλονται είτε ηλεκτρονικά, είτε εντύπως στη Γραμματεία ΠΑ (υπ’ όψη κ. Γεώργιο Ορφανό, Γραφείο 325γ 2ο Επίπεδο, e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Τμήμα Βιολογίας, Βασιλικά Βουτών, Ηράκλειο).

Με το τέλος της πρακτικής άσκησης και για την κατοχύρωση αυτής, ο κάθε φοιτητής/τρια οφείλει να καταθέτει στη Γραμματεία ΠΑ τα εξής έντυπα:

  • Κάθε φοιτητής/τρια είναι υποχρεωμένος/η να τηρεί το "Ημερολόγιο Πρακτικής Άσκησης" στο οποίο θα σημειώνει κάθε εβδομάδα τις εργασίες στις οποίες απασχολήθηκε καθώς και συνοπτική περιγραφή των καθηκόντων που του ανατέθηκαν στο χώρο εργασίας.
  • Στο τέλος της άσκησης πρέπει να συμπληρώσει και να υπογράψει ο ακαδημαϊκός επόπτης από το Τμήμα Βιολογίας το "Δελτίο Αξιολόγησης Ακαδημαϊκού Επόπτη". Με το «Δελτίο Αξιολόγησης ακαδημαϊκού επόπτη» δίνεται η τελική έγκριση της πρακτικής άσκησης ώστε να ακολουθήσει έπειτα η αναγνώριση των πιστωτικών μονάδων και η κατάθεση της αμοιβής των φοιτητών.
  • Στο τέλος της άσκησης πρέπει να συμπληρώνεται και να υπογράφεται από τον Επόπτη-Στέλεχος του φορέα που τους επιβλέπει το "Δελτίο Αξιολόγησης Πρακτικής Άσκησης".
  • Συγχρόνως με την συμπλήρωση του «Δελτίου Αξιολόγησης Πρακτικής Άσκησης» συντάσσεται «Τελική Έκθεση» από τον φοιτητή/τρια στην οποία θα πρέπει να αναφέρονται: το είδος των δραστηριοτήτων του φορέα, το θέμα της πρακτικής άσκησης, με αναφορές στη γενικότερη σημασία του, η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε, τα σχετικά εργαλεία υλοποίησης, τα συμπεράσματα, τα αποτελέσματα και η σχετική βιβλιογραφία που τυχόν χρησιμοποιήθηκε. Η έκθεση αυτή παραδίδεται στη Γραμματεία Π.Α. και στη συνέχεια στον Επιβλέποντα Καθηγητή για την τελική αξιολόγηση-βαθμολογία της πρακτικής του άσκησης. Εφόσον τους ζητηθεί, δίνουν σύντομη ομιλία για το αντικείμενο της εξάσκησης.
  • Τέλος, οτιδήποτε προβλέπεται στον Οδηγό Πρακτικής Άσκησης και ζητείται από το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης (Ερωτηματολόγιο, Απογραφικά Δελτία κ.α.).

Πέραν των παραπάνω υποχρεώσεων οι ασκούμενοι φοιτητές/τριες θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες και τις διαδικασίες που περιγράφονται στον Οδηγό Πρακτικής Άσκησης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

 
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Επιστημονικά Υπεύθυνη του έργου: Κωνσταντία Λύκα, Καθηγητρία, Τηλ.: 2810-394081, e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Γραμματεία Π.Α. (Πρακτικής Άσκησης): Γεώργιος Ορφανός, Τηλ.:2810-3944000, e-mail:Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10:00πμ-14:00μμ.